Goldman Sachs boekt recordwinst

Goldman Sachs, de grootste Amerikaanse zakenbank, heeft in het tweede kwartaal van dit jaar een recordwinst geboekt. De winstgevendheid ging met 65 procent omhoog vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de Amerikaanse bank.

Boven verwachtingen
De resultaten braken alle verwachtingen van analisten. De kwartaalwinst steeg van 2,1 miljard dollar vorig jaar naar een record van 3,4 miljard dollar. De omzet steeg het afgelopen kwartaal naar 13,8 miljard dollar versus 9,4 miljard dollar vorig jaar. Analisten gingen uit van een omzet van 10,6 miljard dollar.

Bestuursvoorzitter Lloyd Blankfein van Goldman: "Hoewel de markten kwetsbaar blijven en er uitdagingen voor de economie als geheel bestaan, laten de resultaten over het tweede kwartaal verbeterde marktomstandigheden zien."

TARP en recordbonussen
Goldman was een van de tien banken die onlangs de leningen uit het noodfonds TARP terugbetaalde aan de Amerikaanse overheid. Voor Goldman ging het om een lening van 10 miljard dollar.

Onlangs kregen alle Goldman-medewerkers een bonus van gemiddeld 0,7 miljoen dollar, de hoogste bonussen bij de zakenbank in 140 jaar. 

Goldman overhoop met tijdschrift
De Amerikaanse zakenbank ligt momenteel overhoop met het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone. In een groot artikel genaamd The Great American Bubble Machine ging de Rolling Stone-onderzoeksjournalist Matt Taibbi dieper in op de rol op de financiële markten die vooral Goldman gespeeld heeft sinds de Grote Depressie.

Taibbi kwam tot de ontdekking dat Goldman de financiële markten grootschalig zou manipuleren, ten koste van pensioenfondsen, particulieren, verzekeraars en andere institutionele beleggers en als klap op de vuurpijl de belastingbetaler. Goldman zou fors verdienen aan het opblazen van economische zeepbellen en het barsten van deze zeepbellen.

Goldman reageerde furieus op het artikel en ontkent elke aantijging in alle toonaarden.

 Interview Matt Taibbi over zijn Goldman-artikel (Deel 2, 3, 4, 5)