Marechaussee aangesloten op Amber Alert

Alarmberichten over ontvoerde of vermiste kinderen bereiken vanaf vandaag ook zesduizend medewerkers van de Koninklijke Marechaussee.

Dat liet het bedrijf dat het zogenoemde Amber Alert ontwikkelde weten. Als iemand met een gesignaleerd kind via bijvoorbeeld Schiphol het land wil verlaten, kunnen de marechaussees bij de paspoortcontrole deze persoon tegenhouden.

De marechaussee, die onder meer verantwoordelijk is voor de grensbewaking, wordt via e-mail en de landelijke meldkamer op de hoogte gebracht van Amber Alerts. Vervolgens gaat een oproep uit naar het personeel dat op dat moment is belast met noodhulp. Via de meldkamer op Schiphol worden ook de marechaussees die daar werken op de hoogte gebracht.

Het bedrijf Netpresenter en het Korps landelijke politiediensten (KLPD) namen het initiatief voor het systeem waarmee alarm geslagen kan worden wanneer een kind verdwijnt en wordt gevreesd dat het iets ernstigs wordt aangedaan. Amber Alert is in november vorig jaar ingevoerd. Behalve de politie worden hiermee ook pers en publiek geinformeerd. De politie stuurt de signaleringen uit. Naar verwachting zal dat vijf tot tien keer per jaar gebeuren.