Amateurclubs ontdoken belasting voor miljoenen

Onderzoek van de Belastingdienst heeft uitgewezen dat clubs in de hoogste afdeling van het amateurvoetbal de afgelopen jaren voor vele miljoenen euro's aan belasting hebben ontdoken. In totaal is er voor 6,5 miljoen euro aan naheffingen en boetes opgelegd door de Belastingdienst. De werkelijke omvang van de belastingontduiking is vermoedelijk nog groter.

Van de 84 clubs uit de hoofdklasse die onderzocht werden door de Belastingdienst, hadden slechts acht clubs hun zaken op orde. Per club was de gemiddelde naheffing voor de loonbelasting 55.500 euro en 28.500 euro voor aan omzetbelasting (btw). Bij vijftien clubs liepen de vorderingen en boetes op tot 100.000 euro. Bij deze clubs was er meestal sprake van opzettelijke belastingontduiking. Omdat een aantal clubs failliet dreigden te gaan door de naheffingen en de boetes, werd een regeling met de belastingdienst getroffen.

In de gevallen waar bewuste belastingontduiking het probleem was, werden spelers bijvoorbeeld zwart betaald vanaf een bankrekening die opzettelijk buiten de boeken van de club was gehouden. De Belastingdienst kan niet zeggen om welke clubs het hier gaat, vanwege de privacywetgeving. Ook lopen er nog een aantal onderzoeken.

De KNVB betreurt het dat er geen namen vrijgegeven kunnen worden van betrokken clubs. "Dat maakt het voor ons moeilijk verenigingen op hun gedrag aan te spreken, of te bestraffen", laat Rob de Leede, woordvoerder van de KNVB, weten.

Oneerlijke concurrentie
Het onderzoek naar de belastingfraude bij de clubs startte vijf jaar geleden. De reden hiervoor waren aanwijzingen voor mogelijk oneerlijke concurrentie tussen amateurclubs onderling en met verenigingen uit het betaald voetbal. Zo bleken clubs uit de Jupiler League (eerste divisie) niet in staat te zijn om sommige spelers te contracteren, omdat zij meer konden verdienen bij de hoofdklassers. Vermoed werd dat de amateurclubs hogere beloningen konden betalen, omdat zij geen loonbelasting afdroegen.

Onbekendheid met de regelgeving
In de meeste gevallen wijt de Belastingdienst de belastingontduiking aan onbekendheid met de regelgeving. De Belastingdienst gaat daarom voorlichtingsbijeenkomsten organiseren waarin clubs bijgepraat worden over hun fiscale verplichtingen. Vanaf het najaar zijn de voorlichtingsbijeenkomsten ook te bezoeken door voetbalclubs in de lagere klassen.

De belangenorganisatie van hoofdklassers, het Centraal Orgaan Hoofdklassen (COH), hoopt dat clubs die bewust de belasting ontdoken nu worden aangepakt. Ze laten wel weten dat zij het niet op alle punten eens zijn met de werkwijze van de Belastingdienst. "De fiscus is altijd van mening geweest dat spelers zelf belasting moesten betalen over vergoedingen die ze ontvingen. Toen ze met het onderzoek begonnen, stelden ze opeens dat de clubs loonbelasting moeten inhouden en afdragen", aldus Harrie Derks, voorzitter van het COH.