Rellen bij Oranjemarsen in Noord-Ierland

In Noord-Ierland hebben Oranjemarsen gisteren op meerdere plaatsen geleid tot rellen. Een woordvoerder van de Noord-Ierse politie laat weten dat hierbij ongeveer tien politieagenten gewond zijn geraakt.

De protestanten herdenken ieder jaar met de Oranjemarsen de overwinning in 1690 van de toenmalige Engelse koning William III (Prins van Oranje) op zijn schoonvader (de rooms-katholieke troonspretendent) James II. Ieder jaar opnieuw leiden deze optochten tot spanningen in Noord-Ierland. Ook heeft het land jaren achtereen te kampen gehad met religieus geweld.

In 1998 maakte een vredesakkoord voor een groot deel een einde aan de strijd. De angst voor een nieuwe geweldsgolf werd echter aangewakkerd toen begin dit jaar twee militairen en een agent doodgeschoten werden door katholieke splintergroeperingen van de IRA.

De Oranjemarsen hebben met name in een katholieke wijk in de hoofdstad Belfast geleid tot rellen. Jongeren gooiden brandbommen, verf, vuurwerk, stenen en flessen naar de politie. Bij een van de grootste Oranjemarsen, in Armagh, ontplofte een bom vlakbij de marsroute. Hierbij raakten drie agenten gewond. Een woordvoerder van de politieke partij Sinn Fein (voorheen de politieke tak van terreurbeweging IRA) laat weten dat de rellen en aanslagen het werk van splintergroeperingen zoals Real IRA zijn.