Advocaat: Verklaringen Endstra onbetrouwbaar

De verklaringen van de in 2004 geliquideerde zakenman Willem Endstra, waarop de aantijgingen aan het adres van vastgoedmagnaat Jan-Dirk Paarlberg grotendeels zijn gebaseerd, zijn niet betrouwbaar.

Paarlberg had bovendien geen motief voor de criminele activiteiten waarvan hij wordt beschuldigd.

Dat stelde advocaat Gabriël Meijers vandaag tijdens de eerste inleidende zitting in de omvangrijke zaak. Daarin vervolgt het Openbaar Ministerie (OM) de 52-jarige Paarlberg niet alleen voor het witwassen van geld, maar ook voor onder meer valsheid in geschrifte.

Zijn relatie met Endstra speelt een centrale rol in de zaak. Om de onschuld van Paarlberg aan te tonen, wil Meijers onder andere personen van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) als getuige laten horen. Rechtspsycholoog Peter van Koppen moet van Meijers als deskundige worden opgeroepen.

Het gerechtshof in Amsterdam stelde onlangs bij de uitspraak in de zaak-Holleeder al onomwonden dat Paarlberg, in de wetenschap dat zakenman Willem Endstra werd afgeperst, miljoenen voor Willem Holleeder heeft weggesluisd.

Paarlberg zou ongeveer 17 miljoen euro van vastgoedmagnaat Endstra hebben ontvangen op zijn rekeningen in Nederland en Zwitserland. Het zou gaan om geld dat Holleeder van de zakenman had afgeperst.


Advocaat: Verklaringen Endstra onbetrouwbaar  (foto: DAG)