Tour: Uitslag negende etappe

Pierrick Fedrigo heeft de negende etappe van de Tour de France gewonnen. Hij versloeg na een lange vlucht Franco Pellizotti. Bovenin het klassement veranderde niets.

De rit van vandaag ging over 160,5 kilometer. Op deze laatste rit voor de rustdag moesten twee cols worden bedwongen, namelijk de Aspin van de eerste categorie en de Tourmalin van de buitencategorie.


Al vanaf het begin van de etappe werd er aangevallen. Een groepje van meer dan tien renners nam een kleine voorsprong, met daarbij onder andere Jens Voigt. De Duitser van Saxobank vond het tempo duidelijk te laag en maakte wat meer tempo. Hierdoor viel een groot deel van de kopgroep terug en bleven er nog vier koplopers over: Voigt, Fedrigo (BBox Bouygues Telecom), Pellizotti (Liquigas) en Duque (Cofidis). De vier begonnen samen aan de beklimming van de Aspin.

Op de flanken van de Aspin plaatste Laurens ten Dam een aanval en kreeg een aantal renners mee. De groep kreeg ongeveer twee minuten voorsprong op het achtervolgende peloton. Duque moest lossen uit de kopgroep en zakte snel terug.

Op de Tourmalin waren Pellizotti en Fedrigo de enige twee overblijvers van de kopgroep. De achtervolgende groep, met daarin behalve Ten Dam ook Garate van Rabobank, Txurruka en Martinez (beide Euskatel), Paulinho (Astana), Van den Broeck (Silence-Lotto), Goubert (AG2R), Moncoutié (Cofidis) en Voeckler (Bbox Bouygues Telecom).

In de afdaling van de Tourmalin kwam Ten Dam al vroeg ten val en raakte achterop bij de koplopers. De groep werd ingelopen door het dalende peloton, waardoor alleen Pellizotti en Fedrigo nog vooruit reden.

In de laatste kilometers maakten Caisse d'Epargne en Rabobank tempo om de vluchters terug te pakken, maar dat mocht niet meer baten. Pellizotti ging als eerste de sprint aan maar het was Fedrigo die als eerste over de streep kwam. In het aanstormende peloton werd nog gesprint om plaats drie. Deze sprint werd gewonnen door Oscar Freire.

Uitslag etappe 9

#NaamLandPloegTijd
1Pierrick FedrigoFrankrijkBBO4:05.31
2Franco PellizottiItaliëLIQz.t.
3Oscar FreireSpanjeRAB+0.34
4Serguei IvanovRuslandKATz.t.
5Peter VelitsSlowakijeMRMz.t.
6Jose Joaquin RojasSpanjeGCEz.t.
7Greg van AvermaetBelgieSILz.t.
8Geoffroy LequatreFrankrijkAGRz.t.
9Alessandro BallanItaliëLAMz.t.
10Nicolas RocheIerlandALMz.t.
77Laurens ten DamNederlandRABz.t.

 

Klassement na etappe 9

PlekNaamLandPloegTijd
1Rinaldo NOCENTINIITAALM30:18.16
2Alberto CONTADORSPAAST+0.06
3Lance ARMSTRONGVSAST+0.08
4Levi LEIPHEIMERVSAST+o.39
5Bradley WIGGINSGBRGRM+0.46
6Andreas KLÖDENDUIAST+0.54
7Tony MARTINDUITHR+1.00
8Christian VANDE VELDEVSGRM+1.24
9Andy SCHLECKLUXSAX+1.49
10Vincenzo NIBALIITALIQ+1.54
40Laurens TEN DAMNEDRAB+11.44