22,5 procent inflatie in Iran

De Iraanse krant Sarmayeh bericht dat de inflatie in Iran afgenomen is tot slechts 22,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van de Iraanse centrale bank. Een maand eerder bedroeg de inflatie nog 23,6 procent, en afgelopen september 29 procent.

'Ahmadinejad strooit met geld'
De ontwaarding van geld is een van de grootste economische problemen van het gas- en olierijke Iran. Voor de nog steeds omstreden presidentsverkiezingen van 12 juni hamerden economen en rivalen van president Mahmoud Ahmadinejad erop dat de regering vier jaar lang onverantwoordelijk met geld heeft gesmeten. Ahmadinejad zou zo de motor van de hoge inflatie zijn.

Torenhoog begrotingstekort
Ondanks de hoge olieprijzen van de afgelopen jaren is het Iraanse begrotingstekort groter dan ooit. De president heeft bovendien ook geput uit een reservefonds dat een voorganger voor magere jaren oprichtte.

Mir Mossein Mousavi, de grootste oppositieleider, stelde voor de verkiezingen onder meer dat er niet alleen geld is verkwist, maar ook spoorloos is verdwenen onder Ahmadinejad-regering. De president werd met bijna 63 procent van de stemmen herkozen. De oppositie claimt verkiezingsfraude. 

'Mahmoud Ahmadinejad strooit met geld'