'Volgende zeepbel: China'

In China lijkt een heuse economische zeepbel te gaan ontstaan. Sinds het grootschalig uitbreken van de wereldwijde financiële en economische crisis exporteert het land 21 procent minder op jaarbasis. De Chinese overheid doet er sindsdien alles aan om de vooralsnog exportgerichte economie en de binnenlandse vraag te stimuleren.

Sociale onrust
De Chinese overheid is als de dood voor sociale onrust als gevolg van een stagnerende economie. Om de miljoenen boeren die jaarlijks naar de steden trekken van werk te voorzien heeft China minimaal een economische groei nodig van 6 procent.

Explosie van leningen
De overheid heeft Chinese banken opgedragen om gretig te gaan uitlenen: er wordt vergeleken met een jaar geleden vijf maal meer uitgeleend.

Ook heeft de overheid enorme stimuleringspakketten van in totaal 1.000 miljard euro in werking gesteld. Hierdoor is mede de geldgroei (de toename van de hoeveelheid geld in het systeem) geëxplodeerd, met momenteel een stijging van 26 procent op jaarbasis.


Geldgroei China juli 2007 - juli 2009
 

Beurs explodeert
Dit resulteert onder andere in hogere beurskoersen. De Chinese beursgraadmeter de Hang Seng Index is vanaf begin dit jaar ruim 60 procent gestegen. Ook de vastgoedprijzen lopen in de Volksrepubliek op. Over hoe dit gaat eindigen lopen de meningen van experts erg uiteen.

Hang Seng Index januari 2009 - juli 2009