Anti-homoboek populair in Werkendam

Een ex-bajesklant die 240 pagina’s lang raaskalt over wat er allemaal mis is met homo’s, wie zit daar nu op te wachten? De inwoners van Werkendam, zo blijkt. Van het omstreden anti-homoboek Hol(anders)land van Piet Versluis gaan er in het dorp zo’n vijftig exemplaren per dag over de toonbank.

De Werkendamse ondernemer Versluis richtte het succesvolle scheepvaartbedrijf VeKa op. Maar zijn verleden is een aaneenschakeling van bankovervallen en oplichtingszaken. Zelf is hij dus ook bepaald geen lieverdje, maar dat weerhoudt de man er niet van om homo’s stevig de maat te nemen.

Versluis noemt homoseksualiteit onder meer vulgair en tegen de natuur, en noemt hij het vreemd dat homo’s door de grondwet worden beschermd, terwijl ‘gehandicapten worden vergeten’.

Eerder had Versluis laten weten het boek toch maar niet te publiceren, maar op dat moment waren er al exemplaren onderweg naar de boekhandel. Sinds afgelopen woensdag is zijn Hol(anders)land dus toch in Werkendam te koop. Op zijn website schrijft Versluis daarover: "Dit boek ophouden is net zo onnatuurlijk als tegen een bevallende vrouw zeggen: nu even niet."

In een recensie van het scheepvaartblad Schuttevaer wordt het boek met de grond gelijk gemaakt. Niet eens alleen vanwege  de boodschap - Versluis blijkt ook al geen getalenteerd schrijver. "De tekst leest moeizaam, door de vele kromme zinnen, maar ook door de vele herhalingen. Steeds opnieuw predikt hij hel en verdoemenis over het homohuwelijk."