Eurocommissaris: illegaal downloaden is sexy

De Luxemburgse eurocommissaris voor de media Viviane Reding heeft in een speech in Brussel een oproep gedaan aan illegale downloaders en de beschermheren van het auteursrecht: treed toch eens in gesprek. Volgens Reding ontbreekt het de muziek- en filmindustrie aan inlevingsvermogen in jonge internetgebruikers. "Ondertussen wordt piraterij en illegaal downloaden steeds sexier gevonden, vooral voor de jonge generatie van zware internetgebruikers tussen de 16 en 24 jaar".

Ze vervolgt: "Natuurlijk is het nodig om diegenen die de wet overtreden te straffen. Maar wees eerlijk: zijn er echt genoeg aantrekkelijke en klantvriendelijke alternatieven voor illegaal downloaden op de markt?"

Volgens Reding wordt het probleem van illegaal downloaden te veel bekeken vanuit de stoffige theorie van professors die lichtjaren achterlopen, in plaats van het perspectief van een 16-jarige internetter. "De groeiende internetpiraterij geeft een stem aan het gebrek aan vertrouwen in bestaande businessmodellen en legale oplossingen. Laat het een wake-up call zijn voor beleidsmakers."

Een panklare oplossing had Reding zelf overigens nog niet.