Tour: Sanchez wint achtste etappe

Luis Leon Sánchez heeft de achtste etappe in de Tour de France gewonnen. De Spanjaard won de sprint van een kopgroep van vier. Rinaldo Nocentini behield de gele trui.

Vanuit de start moest meteen 24 kilometer worden geklommen naar de top van de Port d'Envalira, met 2408 meter hoogte het dak van de Tour. Er waren meteen vele demarrages van renners die probeerden te ontsnappen. Zelfs Andy Schleck en Cadel Evans waagden hun poging, Op een gegeven moment kwam de voorsprong zelfs boven de minuut.

Aan de top passeerde Sandy Casar als eerste, gevolgd door het groepje Evans. In de afdaling zwol de groep aan tot tien man, met onder meer Thor Hushovd. Hij kon punten sprokkelen bij de tussensprints en zo de groene trui overnemen van Mark Cavendish. Nog voor de beklimming van de volgende klim lieten onder meer Hushovd en Evans zich terugzakken.

Na 90 kilometer wedstrijd verloor de Tour zijn winnaar van 2006, want Oscar Perreiro Sio gaf op. Tijdens de beklimming van de Col d'Agnes bleven er van de kopgroep nog vier man over: Vladimir Jefimkin, Luis-Leon Sanchez, Mikel Astarloza en Sandy Casar. Bij de favorieten waagde Andy Schleck een poging, de groep werd uitgedund maar Schleck slaagde er niet te ontsnappen.

In de afdaling konden een hoop renners terugkeren in de groep met favorieten, onder hen ook geletruidrager Nocentini. Het peloton maakte nog wel even jacht op de koplopers, maar met nog tien kilometer te gaan werd dat opgegeven. In de kopgroep deed Jefimkin haast geen kopwerk, waarschijnlijk vanwege zijn ploeggenoot Nocentini. In de slotkilometers plaatste hij echter wel een serieuze aanval en werd pas in de laatste 200 meter gegrepen. In de sprint bleek uiteindelijk Sanchez de beste.

Uitslag achtste etappe:

PlekNaamLandPloegTijd
1Luis Leon SANCHEZSPAGCE4:31.50
2Sandy CASARFRAFDJz.t
3Mikel ASTARLOZASPAEUSz.t
4Vladimir JEFIMKINRUSALMz.t
5José Joaquin ROJASSPAGCE+1.54
6Christophe RIBLONFRAALMz.t
7Peter VELITSSVKMRMz.t
8Sébastien MINARDFRACOFz.t
9Jérémy ROYFRAFDJz.t
10Thomas VOECKLERFRABBOz.t
54Lauren TEN DAMNEDRABz.t

 

Algemeen klassement:

PlekNaamLandPloegTijd
1Rinaldo NOCENTINIITAALM30.18:16
2Alberto CONTADORSPAAST+0.06
3Lance ARMSTRONGVSAST+0.08
4Levi LEIPHEIMERVSAST+o.39
5Bradley WIGGINSGBRGRM+0.46
6Andreas KLÖDENDUIAST+0.54
7Tony MARTINDUITHR+1.00
8Christian VANDE VELDEVSGRM+1.24
9Andy SCHLECKLUXSAX+1.49
10Vincenzo NIBALIITALIQ+1.54
45Laurens TEN DAMNEDRAB+11.44