Generaal Van Uhm op inspectie in Chora

De Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm heeft de afgelopen dagen Afghanistan bezocht. Hij is onder andere op inspectie geweest in het dorpje Chora in Uruzgan.

Van Uhm is vol lof over Chora: "Vroeger moest de Afghaanse politie hier onherkenbaar over straat. Alleen aan de wapens zag je dat het agenten waren. Nu kunnen ze in uniform patrouilleren", zei hij tijdens een bezoek aan Afghanistan, dat om veiligheidsredenen geheim was gehouden.

De situatie in Chora, waar een kleine Nederlandse basis is ingericht, is volgens de generaal dezelfde als in grote delen van de provincie: "We komen nu op plaatsen waar we een jaar geleden niet van durfden te dromen." In Uruzgan heeft de internationale troepenmacht ISAF nu een gebied onder controle waar 75 procent van de bevolking van de provincie woont, aldus de hoogste Nederlandse militair.

Toch is niet alles hosanna. De Taliban heeft het nog voor het zeggen in Mirabad, een vallei in het zuidoosten van Uruzgan. Volgens Van Uhm zijn ze echter niet in staat om de westerse troepen te bedreigen: "De Australiërs hebben de afgelopen maanden veel wapendepots hier ontmanteld en Talibanleiders gedood. Niemand bleek daarna de leiding over te willen nemen."
Submitter:  Bron: ANP