Turkse premier spreekt van 'genocide' in Xinjiang

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de etnische spanningen tussen islamitische Oeigoeren en Han-Chinezen in het westen van China genocide genoemd. Hij zei dat vrijdagavond bij zijn terugkeer van de G8-top in Italië.

De woordkeuze van de islamitische premier is opvallend. De Turkse regering vindt namelijk niet dat het bloedige Turkse optreden tegen Armeniërs bijna honderd jaar geleden als volkenmoord mag worden bestempeld.

Erdogan stelde dat hij de gebeurtenissen in de West-Chinese provincie Xinjiang niet anders kon omschrijven. De premier reageerde op het geweld tussen de Oeigoerse minderheid en de meerderheid van Han-Chinezen. Volgens Chinese staatsmedia kwamen 184 personen om het leven sinds Oeigoeren zondag Han-Chinezen aanvielen in de hoofdstad Urumqi. De Oeigoeren stellen dat zij worden onderdrukt.

Erdogan riep de Chinese autoriteiten op in te grijpen om meer doden te voorkomen. „We kunnen het maar moeilijk begrijpen als de Chinese regering aan de zijlijn blijft toekijken”, aldus de premier. Volgens de Oeigoeren vielen er veel meer doden, met name aan hun kant.

De Turkse minister van Industrie had de Turken donderdag nog opgeroepen Chinese producten te boycotten uit protest tegen het geweld. Maar een woordvoerder benadrukte dat dit een persoonlijke visie van de bewindsman was geweest, niet een opvatting van de regering.

Tussen de Turken en Oeigoeren bestaan taalkundige en religieuze banden. Turkse nationalisten beschouwen Xinjiang als de oostelijke grens van het Turkse volk. In Turkije leven duizenden Oeigoerse immigranten.

"Turkije hecht eraan dat alle etnische en nationale groepen in vrede en welvaart leven", zei het ministerie van buitenlandse zaken in een verklaring. "We verwachten dat China een omgeving van vrede en veiligheid biedt aan Oeigoeren, die een brug van vriendschap vormen tussen China en Turkije."

Met dank aan submit van Zwelgje77