Scheveningen krijgt hippe nieuwe pier

Een moderne pier moet Scheveningen een nieuwe toekomst bieden. Wie de zee nadert, moet de kust kunnen zien. Om die blik mogelijk te maken, zal de gemeente Den Haag moeten slopen.

Breken en bouwen
Dat heeft het college van Den Haag vandaag besloten. Volgens de wethouders Peter Smit (Verkeer) en Marnix Norder (Bouwen en Wonen) zal er geen sprake zijn van grootschalige sloop. Wel zal het casino onder de slopershamer gaan, evenals wat Norder noemde "uitstulpingen aan de beide kanten van het Kurhaus."

De pier, die dateert van 1961, zal een geduchte renovatie ondergaan. Al jaren valt er maar weinig te beleven op het betonnen uitsteeksel in de Noordzee. De huidige pier is eigendom van het Van der Valk-concern, dat er een evenementencomplex exploiteert. Norder: "De pier moet straks een plek zijn waar je je partner ten huwelijk vraagt."

Meer uitstraling
Een grootschalige herinrichting van Scheveningen moet de kust aantrekkelijker maken. De badplaats, maar ook de haven en het dorp moeten meer uitstraling krijgen. Met de gedaanteverandering van Scheveningen is al een begin gemaakt.

Op het terrein waar het containeroverslagbedrijf Norfolkline was gevestigd, krijgen haven en dorp meer ruimte. Zowel de visserijhaven als de jachthaven moet daardoor nieuwe impulsen krijgen. In de toekomst wordt het mogelijk vanaf het Norfolk-terrein over een brug boven de haven naar de pier te lopen. Eerder gaf de gemeenteraad goedkeuring aan de bouw van drie woontorens in het havengebied.


Scheveningen krijgt hippe nieuwe pier  (foto: DAG)