HSL vanaf 7 september in gebruik

Het is definitief, vanaf maandag 7 september gaan er treinen rijden over de hogesnelheidslijn. Dat maakte NS Hispeed vandaag bekend.

Alle betrokkenen, NS Hispeed, spoorbeheerder ProRail en het ministerie van Verkeer hebben het groene licht gegeven.

De treinen gaan rijden tussen Amsterdam, Schiphol en Rotterdam met een snelheid van 160 kilometer per uur. Dat is 30 kilometer per uur sneller dan de intercitytreinen op het conventionele spoor halen. De reistijd wordt daardoor 21 minuten korter tussen Amsterdam en Rotterdam, de reis zal nu 43 minuten duren.

In de oorspronkelijke plannen zouden vanaf april 2007 hogesnelheidstreinen gaan rijden tussen Amsterdam en Brussel. Maar door problemen met de levering van de treinen, problemen met het spoor en het beveiligingssysteem liepen die plannen flinke vertraging op.

NS Hispeed zet nu vervangende treinen in. Als het goed is gaan de echte snelle treinen, van de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda, in de tweede helft van 2010 rijden. Dan kan de snelheid worden opgevoerd naar 250 kilometer per uur. De Thalys rijdt vanaf eind dit jaar al wel 300 kilometer per uur op het hogesnelheidsspoor.