Britse tabloid luisterde massaal sterren af

De grootste Britse zondagskrant, het schandaalblad News of the World, is zelf het middelpunt van een schandaal geworden. De krant (oplage: 2,9 miljoen) zou de afgelopen jaren vele honderden Britse politici en andere beroemdheden hebben afgeluisterd, op zoek naar smeuïg nieuws.

Onder meer politicus John Prescott, zanger George Michael en actrice Gwyneth Paltrow zouden op de lijst hebben gestaan. Scotland Yard is intussen een onderzoek begonnen naar de beschuldigingen, die werden gedaan door de krant The Guardian. Ook een Lagerhuiscommissie wil mensen gaan verhoren. Het betreft de heropening van een oude zaak waarvoor in 2007 al twee mensen tot enkele maanden gevangenisstraffen werden veroordeeld. Het leek toen om een vrij beperkte affaire te gaan.

Clive Goodman, de royaltyredacteur van News of the World, gaf destijds toe samen met de privédetective Glenn Mulcaire te hebben ingebroken in de voicemail van medewerkers van de koninklijke familie. Tussen december 2005 en augustus 2006 gebeurde dat 609 maal.

Mulcaire, een ex-voetballer, ontving voor zijn diensten zo'n anderhalve ton. Tijdens een van de rechtszaken kwam ook aan het licht dat enkele bekendheden waren afgeluisterd, onder wie het fotomodel Elle Macpherson en Gordon Taylor, hoofd van de vakbond voor profvoetballlers.

Naar nu blijkt heeft Taylor de krant destijds een proces aangedaan. Samen met enkele anderen zou volgens de Guardian in totaal 1,2 miljoen euro aan schadevergoedingen zijn uitgekeerd in een schikking, in ruil voor een zwijgplicht.

Maar als de nieuwe onthullingen kloppen, staat News of the World een hele reeks nieuwe rechtszaken te wachten. De krant is onderdeel van het mediaimperium van Rupert Murdoch. Hiertoe behoren onder meer ook The Times , The Wall Street Journal en The Sun.

De affaire komt uiterst ongelegen voor de conservatieve oppositieleider David Cameron. Hij benoemde de ex-hoofdredacteur van News of the World, Andy Coulson, tot de directeur communicatie - ofwel spin doctor - van zijn partij. Coulson nam in januari 2007 ontslag nadat Goodman werd veroordeeld door de strafrechter.

Coulson zou niets hebben geweten van Goodmans praktijken, die destijds als een eenling werd omschreven. Maar nu er volgens politiebronnen 'twee tot drieduizend' mobiele telefoons zouden zijn afgeluisterd door zijn krant, wordt het steeds onwaarschijnlijker geacht dat de leiding hiervan niets zou hebben geweten.