Bewaarplicht internetgegevens half jaar

De Eerste Kamer debatteerde vandaag over het bewaren van gegevens over het surfgedrag van internetgebruikers. Deze gegevens moeten door internetaanbieders een half jaar lang bewaard worden, zo luidt de conclusie van het debat.

De bewaarplicht zou ervoor moeten zorgen dat het bel- en surfgedrag van verdachte personen nagetrokken kan worden door opsporingsinstanties. Met name de opslag van de gegevens omtrent het internetverkeer wordt fel bekritiseerd, omdat de privacy niet gewaarborgd is. Ook kunnen criminelen de maatregel eenvoudig omzeilen.

Met het stellen van de termijn van een half jaar heeft het kabinet een flinke concessie moeten doen, in de oorspronkelijke plannen was nog sprake van een termijn van anderhalf jaar. Nadat de Tweede Kamer stelde dat dat te lang was, werd de termijn bijgesteld naar een jaar. De Eerste Kamer vindt dit echter nog steeds te lang. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin brengt de termijn daarom terug tot een half jaar. Telefoniegegevens blijven wel een jaar bewaard.