'Italië maakt er een puinhoop van'

De organisatie van de G8-top die de komende dagen in Italië wordt gehouden wekt grote ergernis. Diplomaten van de andere lidstaten zijn zo boos over de puinhoop die het gastland ervan maakt dat al is geopperd om Italië uit de groep van zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland te gooien. Dat meldde de Britse krant The Guardian vandaag.

"De G8 is een club en clubs hebben een ledenbijdrage. Italië heeft die niet betaald”, citeerde de krant een diplomaat. De Amerikanen hebben op het allerlaatste moment de leiding overgenomen en conferentiegesprekken georganiseerd om ervoor te zorgen dat de ontmoeting ook inhoudelijke duiding krijgt.

De Italiaanse regering van premier Silvio Berlusconi zou zich passief opstellen en zich graag aan het handje van de Amerikanen laten meenemen. De ontwerptekst voor de slotverklaring zou vooralsnog weinig nieuws bevatten.

De top wordt van morgen tot en met aanstaande vrijdag gehouden in L’Aquila, de stad die in april werd getroffen door een zware aardbeving.