'Geen alcohol meer in supermarkt'

Burgemeester Jaap Kroon van Urk wil een verkoopverbod op alcohol in supermarkten. Volgens de CDA-burgemeester kan de gemeente alcoholmisbruik effectief aanpakken door een dergelijk verbod.

Kroon is van mening dat gemeenten momenteel onvoldoende middelen hebben om alcoholmisbruik te bestrijden. Hij denkt door het verbod op de verkoop van alcohol problemen als 'indrinken', zuipketen en alcoholmisbruik op straat aan te kunnen pakken.

Als het aan burgemeester Kroon ligt, moeten de inwoners van zijn gemeente voortaan naar de slijter voor een kratje pils. "Slijterijen kunnen in tegenstelling tot de supermarkten een effectieve leeftijdscontrole toepassen," stelt Kroon. "Ook kan de gemeente de vergunning intrekken als de slijter zich niet aan de regels houdt." Daarnaast pleit de burgervader voor een verhoging van de accijns op alcoholische dranken.

De uitspraken van de Urker burgervader zijn een reactie op de Haagse plannen om het toezicht op de handhaving van de leeftijdsgrenzen bij verkoop van alcohol bij de gemeenten neer te leggen. Momenteel ligt deze taak nog bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Volgens burgemeester Kroon moeten de gemeenten over voldoende instrumenten beschikken om de wet te kunnen handhaven, willen ze de taken van de VWA over kunnen nemen.