Advocaat strijdt tegen Marokkaans cynisme

De criminaliteitsstatistieken laten duidelijk zien dat Marokkaanse jongeren meer dan gemiddeld in aanraking komen met het Nederlandse strafrecht. "Maar de manier waarop het strafrecht werkt is onvoldoende bekend. Toch hebben velen daar een stevige mening over", zegt advocaat Khalid Kasem, die in juni op de site marokko.nl een rechtbankrubriek is begonnen.

Zijn kantoor (Van Oosten Advocaten) heeft veel Marokkaanse cliënten. Kasem ziet "groeiend cynisme" bij hen. "Zo van: een eerlijk proces krijgen we toch niet. Je bent al veroordeeld voordat je een voet in de rechtszaal zet."

Kasem vindt het van groot belang dat het vertrouwen in de rechtspraak wordt vergroot. "Primair is dat de taak van de overheid, maar die doet te weinig."

In zijn rubriek op de bij Marokkaanse jongeren populaire site behandelt Kasem elke twee weken een (waargebeurde) rechtszaak. Daarbij gaan de bezoekers op de stoel van de rechter zitten.

Kasem geeft een beschrijving van de zaak, compleet met de eis van de officier van justitie, maar houdt het vonnis nog even achter. De bezoekers gaan met elkaar in discussie over de schuldvraag en de strafeis.

De eerste zaak is inmiddels afgerond. Die ging over twee overvallers met bivakmutsen die een man beroofden en in elkaar sloegen. De buit was 100 euro en een mobiele telefoon. Muts en telefoon zijn met dna-sporen teruggevonden. De sporen leidden naar Mohammed.

Die zweeg aanvankelijk, maar hing uiteindelijk een ongeloofwaardig verhaal op over hoe het kon dat zijn dna is aangetroffen, terwijl hij nooit op de plaats van het delict was geweest. De officier eiste acht jaar cel.

Kasem: "Zo'n driehonderd bezoekers hebben fel gediscussieerd. 67,5 procent veroordeelde Mohammed en 37,5 procent ging voor vrijspraak." De echte rechter sprak Mohammed vrij, omdat wettig en overtuigend bewijs ontbrak. "Zo krijgen de bezoekers inzicht in wat bewijs is en dat een vermoeden van schuld onvoldoende is", zegt Kasem.

De draaideurcrimineeltjes zelf bereikt hij echter niet. Kasem: "Maar dat is ook niet de bedoeling. Belangrijker is bij de gemeenschap meer begrip te kweken voor de manier waarop het strafrecht werkt."

Zaak 2 gaat volgende week online.


Advocaat strijdt tegen Marokkaans cynisme  (foto: DAG)