Strengere regels moeten einde maken aan taxi-ellende

Gemeenten krijgen bevoegdheden om grip te houden op de lokale taximarkt. Zo kunnen ze straks meer eisen stellen aan taxichauffeurs die vanaf een bepaalde standplaats werken. Klachten van klanten worden centraler en efficiënter geregistreerd.

Deze en andere maatregelen zullen in een brief staan die staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat deze week naar de Kamer stuurt. Dit document staat los van de vechtpartij tussen een klant en een taxichauffeur op het Amsterdamse Leidseplein, afgelopen zondag. Daarbij kwam de 44-jarige klant om het leven.

Wel is de brief een antwoord op jarenlange taxi-ellende. De liberalisering van de markt, zo meldde de staatssecretaris vorig jaar, heeft "niet gebracht wat er van werd verwacht". Sinds de invoering van de markwerking in 2000 rommelt het in de taxiwereld. In de grote steden, vooral in Amsterdam, zijn steeds problemen.

Dat constateerde Huizinga in de Toekomstvisie Taxi, die een speciale taskforce opstelde. Kern van het probleem: met de vrije marktwerking is de klant niet veel opgeschoten. "Ondanks een groot aantal toetreders op de markt zijn de tarieven niet gedaald en is het aantal ritten niet gestegen." Ook is het imago van de taxi verslechterd, aldus de visie.

Vandaar dat Huizinga afgelopen december aankondigde dit voorjaar met aanvullend beleid te komen. Gemeenten moeten volgens haar meer bevoegdheden en mogelijkheden krijgen. "Maatwerk leveren", heet dat in jargon. Kort gezegd komt het erop neer dat gemeenten strengere eisen kunnen stellen voor taxistandplaatsen.

Ook zal de staatssecretaris naar verwachting een vervoerplicht instellen. Taxi's móeten dan klanten voor korte ritjes meenemen. Sinds de invoering van de liberalisering wordt veelvuldig geklaagd over taxichauffeurs die ritjes weigeren en onbeschoft zijn. Klachten worden nu niet centraal geregistreerd. Huizinga liet vorig jaar doorschemeren voor één centraal klachtenloket te zijn.

De staatssecretaris is op werkbezoek in Bangladesh. Vanaf daar laat ze weten dat de brief, die deze week naar de Kamer wordt gestuurd, los staat van het 'verschrikkelijke' incident in Amsterdam. Haar brief gaat over orde en veiligheid in de taxibranche in het algemeen, benadrukt ze.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam dringt al lang aan op meer bevoegdheden. De gemeente wil eisen, als stratenkennis, stellen aan chauffeurs. De burgemeester zei afgelopen weekend dat de brief met maatregelen "verdomd lang op zich laat wachten".


Strengere regels moeten einde maken aan taxi-ellende  (foto: DAG)