Rechts op winst bij Bulgaarse verkiezingen

De centrumrechtse partij GERB (Burgers voor Europese Ontwikkeling van Bulgarije) van Boiko Borisov lijkt af te stevenen op een overwinning bij de vandaag gehouden parlementsverkiezingen in Bulgarije. De partij van de burgemeester van de hoofdstad Sofia kan volgens de eerste exitpolls rekenen op 39à 41 procent van de stemmen.

De nu nog regerende socialisten van premier Sergej Stanisjev blijven steken op 17à 19 procent. GERB zou goed zijn voor 115 à 117 zetels in het 240 leden tellende parlement en dus net geen absolute meerderheid halen. De socialisten blijven steken op 39 à 42 zetels.

Met de slogan 'Bulgarije, yes we can!', geïnspireerd door verkiezingscampagne van de Amerikaanse president Barack Obama, wil de voormalige coach van het nationale karateteam Borisov (50) het imago van het land oppoetsen door de economie nieuw leven in te blazen en corruptie hard aan te pakken. In Sofia heeft hij zich bewezen door de criminaliteit in te dammen.

Bulgarije ging vandaag voor het eerst sinds het lid is van de Europese Unie naar de stembus. Bulgarije is sinds het ruim twee jaar geleden toetrad het zwarte schaap van de EU. De Europese Commissie bevroor afgelopen jaar honderden miljoenen euro's aan subsidies omdat het land naar de zin van Brussel te weinig resultaat boekte bij het bestrijden van corruptie, al is de laatste tijd enige verbetering zichtbaar.