PvdA in peiling weer terug bij af

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond is de PvdA vandaag weer terug op het niveau van vorig jaar rond Prinsjesdag, zeventien zetels. In de maanden erna steeg de partij flink onder invloed van de aanpak van de financiële crisis door PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos, maar sinds begin dit jaar zakt de PvdA steeds verder weg.

Vorige week scoorden de sociaaldemocraten achttien zetels in de peiling. De PvdA heeft nu 33 zetels in de Tweede Kamer. Even beroerd gaat het met de SP. De socialisten staan met twaalf zetels in de peiling op het laagste niveau sinds de laatste verkiezingen toen er 25 zetels behaald werden.

De PVV blijft in de peiling de grootste met 31 zetels, net als vorige week. Nu heeft de partij er negen in het parlement. Het CDA en D66 winnen in de peiling een zetel en staan respectievelijk op dertig (nu 41) en negentien (nu drie).

Voor de andere partijen is er niets veranderd. De VVD staat op zestien, een verlies van zes in vergelijking met de vorige verkiezingen. GroenLinks staat op dertien, een winst van zes. De ChristenUnie staat op zes, net als het huidige zetelaantal. De Partij voor de Dieren staat op drie (nu twee in de Kamer), de SGP op twee (twee) en Rita Verdonk op een (een).

Een prominent PvdA-lid zegt vandaag zijn lidmaatschap op.


PvdA in peiling weer terug bij af  (foto: DAG)