Tour: Cancellara wint eerste etappe

Fabian Cancellara heeft de eerste gele trui van de Tour de France 2009 gepakt. De Zwitser, die in dienst van Team Saxo Bank koerst, liet 19 minuten en 32 seconden noteren. Alberto Contador werd tweede en Bradley Wiggins werd derde.


Om 16:00 uur opende Kenny van Hummel (Skil-Shimano) de 96e editie van de Tour de France. Hij begon als eerste aan de 15,5 kilometer lange rit, die in Monaco werd verreden. Zeven minuten na de start van de renner van Skil-Shimano begon ook Steven de Jongh aan de eerste rit. De coureur, die in dienst van Quick-Step rijdt, begon daarmee aan zijn zesde Ronde van Frankrijk.

Kort voor de start van Lance Armstrong (Astana), mocht ook Laurens ten Dam aan La Grande Boucle beginnen. De renner van Rabobank, die zich vooral in de bergen wil laten zien, neemt voor de tweede keer deel aan deze wielerronde. Van Hummel kwam logischerwijs als eerste over de finish en liet een tijd van 22 minuten en 57 seconden noteren. Het had niet veel gescheeld of Peter Wrölich was hem voor. De Oostenrijker pakte al bijna een minuut op onze landgenoot. Vlak na de finish van de renner van Skil-Shimano mocht ook Piet Rooijakkers, ploeggenoot van Van Hummel, aan zijn Ronde van Frankrijk beginnen.

De Jongh was inmiddels ook binnen en had 22 minuten en 28 seconden nodig om het parcours af te leggen. Om 16:35 uur was het de beurt aan Joost Posthuma (Rabobank), waarna Armstrong uiteindelijk een tijd van 20 minuten en 12 seconden liet noteren. De Texaan, die in het verleden zeven keer La Grande Boucle won, was daarmee de snelste tot dan toe.

Armstrong kon de koppositie echter niet lang vasthouden. Tony Martin (Team Columbia) liet na 7,5 kilometer al de snelste tijd noteren en bouwde zijn voorsprong daarna nog wat uit. De Duitser klokte uiteindelijk 20 minuten en 5 seconden. Vlak daarna liet Leipheimer een nog snellere tijd noteren. Hij pakte drie seconden op Martin en ging aan de leiding.

Rond de klok van 17:00 uur verschenen er weer twee Nederlanders aan de start, namelijk Albert Timmer (Skil-Shimano) en Niki Terpstra (Team Milram). Voor de eerstgenoemde renner komt een droom uit, aangezien hij een jaar geleden nog parttime fietsenmaker was. David Millar kon een goede klassering in de rit al snel vergeten, aangezien hij in een bocht een slippertje maakte. Het podium kon de Brit in elk geval al vergeten.

Terpstra liet uiteindelijk wel een snelle tijd noteren en was daarmee tot dan toe de snelste Nederlander. De renner klokte 21 minuten en 5 seconden, terwijl Timmer meer dan 22 minuten voor het traject nodig had. Vlak daarvoor passeerde ook Posthuma de finish en had 21 minuten en 23 seconden nodig. Om 17:35 was het de beurt aan Martijn Maaskant (Team Garmin). Hij werd op het laatste moment nog opgeroepen, omdat Daniel Martin geblesseerd uitviel. Het is voor de Nederlander de tweede keer dat hij in de Tour de France rijdt.

Twintig minuten na de start van Maaskant was het de beurt aan een debutant, namelijk Robert Gesink. Diezelfde Maaskant liet vlak daarna een tijd van 21 minuten en 18 seconden noteren. Gesink klokte uiteindelijk een tijd van 20 minuten en 47 seconden, wat een achterstand van 45 seconden op voorlopig leider Leipheimer betekende. Om 18:20 uur werd er weer een Nederlander op pad gestuurd. Ditmaal was het de beurt aan Koen de Kort (Skil-Shimano), die ook zijn debuut in La Grande Boucle maakt.

Roman Kreuziger (Liquigas) kwam dicht in de buurt van de tijd van Leipheimer. De Tsjech had op het tussentijdse meetpunt dezelfde tijd als de Amerikaan, maar gaf op de finish toch nog twee seconden toe. Vlak daarna begon ook Stef Clement (Rabobank) aan zijn Tour de France. Uiteindelijk slaagde Andreas Klöden (Astana) er in om de tijd van Leipheimer te verbeteren. De Duitser was acht seconden sneller dan zijn ploeggenoot. De Kort reed een redelijke rit en liet 21 minuten en 57 seconden noteren. Rond 19:00 uur kwam Clement binnen en klokte 21 minuten, waardoor Gesink zich de beste Nederlander in deze eerste rit mocht noemen.

Om 19:01 uur begon Wiggins (Team Garmin) aan zijn Tour de France. Na hem startten Denis Menchov (Rabobank), Cancellara (Team Saxo Bank), Contador (Astana), Cadel Evans (Silence-Lotto) en Carlos Sastre (Cervélo Test Team), waarna alle renners vertrokken waren. Menchov leek niet in goede doen te zijn en werd vlak voor de finish zelfs nog ingehaald door Cancellara. De Zwitser greep tevens de eerste tijd door 19 seconden van de tijd van Wiggins af te snoepen.