Man zorgt voor commotie met zwemtocht in IJ

Elke dag met de pont over het IJ naar Amsterdam-Noord is ook maar saai. Dat dacht een 32-jarige man uit de hoofdstad vermoedelijk toen hij donderdagavond laat besloot bij het Westerdok het water in te duiken om naar zijn huis in Amsterdam-Noord te zwemmen. Hij legde zijn twee telefoons op de kade en sprong met rugzak en al het water in om de oversteek te wagen, zo liet de politie weten.

Een zeer gevaarlijke onderneming, vanwege de sterke stroming in het IJ. Enkele omstanders alarmeerden daarom meteen de politie. Toen de man daarop verdwenen bleek, rukten de hulpdiensten in groten getale uit om hem te zoeken. Zonder resultaat: de vermiste man kwam niet boven water.

Ook een bezoek van agenten aan het huis van de man de volgende ochtend leverde niets op, wat het ergste deed vrezen. Vrijdagmiddag bleek ineens dat de man helemaal niet verdronken was: hij belde doodleuk naar zijn eigen telefoon, die inmiddels in handen van de politie was. De man had de overtocht veilig volbracht, vermoedelijk onder invloed van alcohol.

Agenten hebben inmiddels 'een goed gesprek' met de zwemmer gevoerd om hem duidelijk te maken dat hij voortaan beter weer met de pont naar huis kan gaan.  Achtergrondinfo in de videoreportage.