Kabinet koestert olympische dromen

Het kabinet heeft olympische visioenen. Volgens Balkenende en zijn ministers moet het mogelijk zijn de Spelen van 2028 naar ons kikkerlandje te halen. Voor deze sportieve oranje dromen wordt alvast 13,5 miljoen euro uitgetrokken.

Daarvan is 4,5 miljoen euro beschikbaar om de KNVB een bid te laten uitbrengen voor het WK voetbal in Nederland en België in 2018 of 2022. Dat zou vast een mooie voorbereiding zijn op de Olympische Spelen.

Als het dan meezit, kan Nederland in 2016 besluiten een bid voor te bereiden om de Olympische Spelen en de Paralympics van 2028 naar Nederland te halen, aldus het kabinet. Het is dan precies een eeuw geleden dat het evenement in Amsterdam werd gehouden.

Een plan met durf, met visie en met daadkracht, mijmerde premier vandaag na afloop van het kabinetsberaad al. Het kabinet heeft naar eigen zeggen de ambitie héél ons land op olympisch niveau te brengen, "zodat Nederland niet alleen op het gebied van sport, maar ook in economisch, sociaal, ruimtelijk en cultureel opzicht tot de wereldtop gaat behoren".

Gelukkig is er nog even tijd om op niveau te komen: pas in 2021 besluit het IOC waar de Spelen van 2028 worden gehouden.