Staand drinken verboden

Het lijkt er sterk op dat de gemeente Amsterdam een klopjacht is begonnen op de cafés in de stad. Tientallen cafés dreigen de komende weken hun deuren te moeten sluiten nu de controle op de terrasregels extreme vormen heeft aangenomen.

Het is in Amsterdam verboden om staand een biertje te drinken op het terras. De cafébaas is voor het toezicht hierop verantwoordelijk en na vijf waarschuwingen zal de cafébaas zijn tent moeten sluiten. Daarnaast wordt er een strenge afbakening van terrasruimtes gehandhaafd door de gemeente. Als het terras tien centimeter buiten de lijnen zit, kan de cafébaas een boete van enkele honderden euro's tegemoet zien. Dit geldt ook wanneer klanten een tafeltje verplaatsen.

'Dat deden ze vroeger in Oost-Duitsland ook'
Advocaat Raoul Meester behartigt de belangen van enkele honderden Amsterdamse horecaondernemers en noemt de vergaande controle 'ronduit dwaas'. Hij legt uit wat er de afgelopen maanden gebeurt: "Vanuit een auto worden er door de reinigingspolitie stiekem foto's gemaakt van terrassen. Ze stappen niet eens uit. Ze nemen een foto vanachter het dashboard. Dat deden ze vroeger in Oost-Duitsland ook. Als je zo ver gaat met je beleid, dan klopt er iets niet.

Wie gecontroleerd is, merkt dat pas achteraf via een brief. Als je de foto's in wilt zien, moet je dat via je advocaat regelen. Op deze foto's is echter moeilijk te zien van welke kroegbaas de drank afkomstig is.

Ook de wijkagenten snappen niets van het beleid. "Het is toch gek dat er niet wordt geluisterd naar de wijkagenten. Zij zijn het dan ook niet die de gewraakte foto's nemen", vervolgt Meester. Ook volgens René van Veen van café P96 loopt het helemaal uit de hand. Van Veen behartigt de belangen van de horeca in de Jordaan en merkt op: "Als het een beetje lekker weer is, staan de mensen allemaal buiten met een glas. Dat is niet tegen te gaan."

'Toeristen denken dat je ze in de maling neemt'
Van Veen laat weten dat het niet te doen is om de regels te handhaven. "Op het moment dat ik tegen een gast zeg dat-ie moet gaan zitten, staat de ander alweer. Toeristen denken dat je ze in de maling neemt. Dit is niet te handhaven." Van Veen waarschuwt voor Spaanse praktijken. Hier kennen ze een zelfde beleid, waarvan de gevolgen al duidelijk merkbaar zijn. "Daar gaat iedereen midden op het plein zitten. De tassen met biertjes en flesjes wijn gaan open. Je ziet het al gebeuren op het Heinekenplein in de Pijp."

Als er menselijk met de regels omgegaan zou worden, zou er volgens de Amsterdamse cafébazen niets aan de hand zijn, maar de branche zucht onder 'de regeldrift van het linkse stadsbestuur'. Wie vijf waarschuwingen heeft, kan sluiting alleen voorkomen door naar de rechter te gaan. Dit heeft Rob Benoni van Café Finch al gedaan om sluiting tegen te gaan, en met succes.

Foto's op te veel manieren te interpreteren
Met een advocaat en de gemaakte foto is hij naar de rechter gegaan die als volgt oordeelde: "De foto die gemaakt is, is op te veel verschillende manieren uit te leggen". Benoni begrijpt ook niet waarom de gemeente op deze wijze handelt. "Ik weet niet wat de reinigingspolitie doet, maar het lijkt erop dat ze langs alle cafés rijden, foto's nemen, en dan de volgende dag alle plaatjes gaan interpreteren. Maar je kunt op een foto nooit zien wat er daadwerkelijk gebeurt."

Meer vernietigende kritiek lees je hier.