'Liggend Naakt' is mooiste naaktschilderij

Het Rijksmuseum heeft vandaag laten weten dat het schilderij 'Liggend Naakt' van Isaac Israëls (1865-1934) is verkozen tot het mooiste naaktschilderij van Nederland. Dit is besloten tijdens een naaktverkiezing op internet.

De afgelopen maand kon iedereen via de website oogvoornaakt.nl zijn stem uitbrengen op een van de bijna zeventig naaktschilderijen die gemaakt zijn door zeer uiteenlopende kunstenaars.

De verkiezing werd door het Rijksmuseum in Amsterdam georganiseerd 'omdat we niet half weten hoeveel mooi Nederland naakt er al door de eeuwen heen is geschilderd'. Liefhebbers konden stemmen op schilderijen van onder meer Ferdinand Bol, Hendrick Goltzius, Karel Appel en Marlene Dumas.

Met 1113 van de 10.000 stemmen won Israëls met zijn afbeelding van Sjaantje van Ingen die naakt op een bed ligt te lezen. 'Het Toilet' van Theo Molkenboer (1871-1920) werd tweede. Dit schilderij laat een naakte vrouw zien die zich voor de spiegel op staat te maken. De derde plaats van voor Johannes Moesmans (1909-1988) met het schilderij 'Het Gerucht'. Het schilderij laat een naakte vrouw op de fiets zien met een viool onder haar snelbinder.

Op nummer twaalf staat het eerste schilderij van een naakte man. Het schilderij is van Joannes Alberti en laat een krijgsman met een zwaard voor zijn edele delen zien. Rembrandt kwam op de vijftiende plaats met het schilderij 'Bathseba in Bad'. 

Foto's van de schilderijen zijn hier te vinden.