Italië krijgt omstreden Veiligheidswet

Het Italiaanse parlement heeft vandaag definitief ingestemd met de omstreden Veiligheidswet. Dit meldde het Italiaanse persbureau ANSA. Daarmee wordt illegaal verblijf in Italië strafbaar. Ook komt er een wettelijke basis voor de rondes van burgerwachten in probleemwijken.

De wet is omstreden vanwege de draconische maatregelen die erin staan. Illegalen kunnen vanaf nu een boete van 10.000 euro krijgen en onmiddellijk het land worden uitgezet. De maximale duur van vreemdelingenbewaring wordt verlengd van twee naar zes maanden. Op het onderdak bieden of het verhuren van woonruimte aan illegalen komt een maximale celstraf van drie jaar te staan.

Verenigingen van burgers waarvan lijsten worden opgesteld, mogen rondes lopen en gevaren en "situaties van sociaal ongerief" melden aan de politie. Zij moeten bij voorkeur door ex-agenten worden gevormd.

Op het beledigen van agenten en andere ambtenaren komt een celstraf te staan van maximaal drie jaar. De bevoegdheden van het Openbaar Ministerie in de strijd tegen de maffia en andere vormen van georganiseerde misdaad worden uitgebreid.