Amerikaans leger start opium-offensief in Helmand

Met een massale aanval van duizenden mariniers is het Amerikaanse leger vandaag met een groot offensief begonnen tegen de Taliban in de zuidelijke provincie Helmand. Het is de eerste grote operatie in het kader van president Obama’s nieuwe Afghanistan-strategie.

Doel van de Amerikanen is om de Talibanstrijders te verdrijven uit de regio, dat bekend staat als een van de grootste opiumgebieden in de wereld, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van augustus. De mariniers, die net zijn gearriveerd uit de VS, drongen dorpen binnen die bekend staan als Talibanbolwerken.

Het offensief vormt de grootste operatie van Amerikaanse mariniers sinds de slag om Fallujah in 2004. Met helikopters werden ze onder andere gedropt in het dorp Nawa, zo’n dertig kilometer te zuiden van Lashkar Gah. Amerikaanse en NAVO-soldaten hebben nog niet eerder op deze schaal geopereerd in deze regio.

Het Amerikaanse leger vermoedt dat hier zo’n 500 Talibanstrijders actief zijn. Ook het district Garmsir vormt een belangrijk doelwit van het offensief. "Waar we aanvallen zullen we ook blijven en waar we blijven zullen we ook standhouden", aldus marinierscommandant Larry Nicholson. De kritiek op de Amerikaanse en Britse soldaten in Zuid-Afghanistan is vaak dat ze na militaire operaties gebieden weer verlaten waarna de Talibanstrijders weer terugkomen.

In Helmand opereren sinds 2006 ook duizende Britse militairen. Ondanks hun inzet is de veiligheidssituatie in de provincie de afgelopen twee jaar verder verslechterd.

Het Amerikaanse leger in Afghanistan wordt dit jaar versterkt met 21 duizend militairen. Aan het einde van het jaar zullen er 68 duizend Amerikaanse militairen in het land gestationeerd zijn. Dat is het dubbele van het aantal van 2008.

President Obama hoopt met een herhaling van de in Irak met succes gebruikte 'surge-strategie' de veiligheidssituatie in Afghanistan op korte termijn sterk te verbeteren, zodat de Amerikanen zich op termijn kunnen terugtrekken.

 

 


Amerikaans leger start opium-offensief in Helmand  (foto: DAG)