Maxime Verhagen boos op Aboutaleb

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) is boos op de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb omdat deze tegen zijn advies in heeft gesproken met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Verhagen vindt dat "buitengewoon onverstandig", omdat hij en zijn collega van Justitie met Marokko in gesprek zijn over paspoorten, de dubbele nationaliteit, erfrecht, namenlijsten en andere zaken. Vanwege de eenduidigheid van het Nederlandse standpunt was het niet handig als een burgemeester daar tussendoor zou komen.

Verhagen had dat na overleg in het kabinet ook al van tevoren schriftelijk aan de burgemeester laten weten, zo meldden bronnen rond het kabinet vandaag.

Vervolgens bleek dat Aboutaleb van plan was met de Marokkaanse minister van Religieuze Zaken te praten, hetgeen Verhagen zich wel kon voorstellen. Toen echter bleek dat Aboutaleb toch met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken had gesproken, heeft Verhagen dit schriftelijk bij zijn collega Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken aan de orde gesteld.

Verhagen boos op Aboutaleb  (foto: ANP)