Kamer woedend op Wouter Bos

De minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) heeft vandaag voor het eerst erkend dat er eind vorig jaar 6,5 miljard euro extra is geïnvesteerd in de banken ABN Amro en Fortis Bank Nederland. Om de totale investering terug te verdienen moeten volgens Bos de banken nu 23,3 miljard euro opbrengen. Bos schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Dit is dus meer dan het aankoopbedrag van 16,8 miljard euro, wat naar België is gegaan. Toen werd ABN Amro en Fortis Bank Nederland uit het omgevallen Fortis-concern getild. De Nederlandse staat nam toen ook 50 miljard euro aan leningen over die Fortis Bank Nederland bij de Belgische Fortis-holding had afgesloten.

Kamer woedend
De Tweede Kamer is woedend. Anderhalve week geleden bleek dat de Kamer zich op het verkeerde been gezet voelde over de aanschafprijs van de banken. Naast het CDA houden ook de VVD en de SP het erop dat Bos 23,3 miljard euro voor de banken heeft betaald. De Algemene Rekenkamer, de onafhankelijke accountant van het Rijk, geeft de Kamer gelijk.

"Het is een heel wollig verhaal, maar er is 6,5 miljard euro extra aandelenkapitaal in gegaan. Dat verhoogt de aanschafprijs gewoon", aldus CDA-Kamerlid Frans de Nerée. "Dit is een impliciete erkenning dat er meer is betaald", zegt het SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Kapitaalinjecties mogelijk nog niet over
Afgelopen vrijdag werd bekend dat Bos de bank met nog eens 2,5 miljard euro te hulp schiet. Volgens de huidige baas van ABN Amro, voormalig minister van Financiën Gerrit Zalm, is het goed mogelijk dat er nog meer kapitaalinjecties nodig zijn in de genationaliseerde banken. VVD-Kamerlid Frans Weekers vreest de salami-constructie: "Beetje bij beetje stopt de overheid er meer en meer geld in zodat we niet meer terug kunnen."

Wouter Bos erkent eindelijk de extra 6,5 miljard euro