Brein valt FTD lastig met eis van 50.000 euro

Stichting Brein, die al sinds hun dagvaarding aan de leden van The Pirate Bay met DDoS-aanvallen te maken hebben waardoor hun site onbereikbaar is, laat bij monde van directeur Tim Kuik weten dat ze van FTD  een bedrag van 50.000 euro vorderen voor elke dag dat de dienst nog in de lucht is.  Dit in reactie op de bodemprocedure die FTD in mei startte tegen Stichting Brein.

Nadat Brein had gesteld dat enkele aanpassingen aan de FTD-client in de ogen van de copyrightwaakhond onvoldoende waren en FTD absoluut illegaal zou zijn eisen de beheerders van FTD dat Brein publiekelijk rectificeert en aangeeft dat FTD - en het downloaden van films, muziek en tv-series - wel degelijk legaal is.

FTD-LOGO

FTD is een programma waarin gebruikers 'spots' plaatsen.  Hiermee geven ze aan welke muziek, film of software ze op de usenetservers hebben gezien en onder welke bestandsnaam dat op usenet geupload is.  Voorheen kon je direct naar de zoekresultaten doorklikken, maar nu moet je zelf naar een nzb-zoekmachine als binsearch of nzbindex (of een van de vele tientallen anderen) surfen en daar uiteindelijk het nzb-bestandje downloaden.  Dat bestandje geeft aan welke items je moet downloaden om het volledige bestand te kunnen gebruiken.  Hiervoor heb je dan weer een usenetclient als grabit nodig.

Een dergelijk omslachtige manier is volgens Kuik blijkbaar nog steeds onmiskenbaar illegaal en Brein eist nu dan ook dat FTD direct haar activiteiten staakt, op straffe van een dwangsom van maar liefst 50.000 euro per dag plus een nog nader te bepalen bedrag aan schadevergoeding.  Kuik wil nog niet zeggen of ze een kort geding aan zullen spannen of het in de bodemprocedure die FTD is gestart mee willen nemen als voorlopige voorziening.  De laatste methode zou kunnen betekenen dat FTD door de rechter offline gehaald wordt tot de bodemprocedure is afgerond.  "Wat het gaat worden vertel ik nog niet." aldus Kuik.

Volgens Kuik verdienen de beheerders achter FTD nog steeds geld dankzij het 'faciliteren' van het downloaden van 'illegale' content van usenet. 

FTD ziet de eis van Brein logischerwijze als reactie op de dagvaarding van FTD tegen Brein. ”Het verbaast ons niet dat Brein dit eist. Zoals gebruikelijk heeft Brein geen juridische onderbouwing maar poneert zij haar zelfbedachte juridische theorieën als vaststaande feiten", reageert Arnoud Engelfriet, de juridisch adviseur van FTD. "Men negeert compleet het feit dat bij FTD alleen gespot wordt wat legaal gedownload kan worden en blijft volhouden dat FTD illegaal zou uploaden."

Brein directeur Tim Kuik noemt FTD echter een wolf in schaapskleren. "FTD verdient haar geld met een systeem dat bestaat bij de gratie van het enorme illegale aanbod van content op het Usenet. Het is teleurstellend maar ook tekenend dat zij onze uitgestoken hand hebben afgeslagen”, beweert Kuik.

Engelfriet noemt deze opmerking de wereld op zijn kop. ”Het is Brein dat weigerde (en weigert) serieus in te gaan op elk voorstel van FTD om de zaak in den minne op te lossen. Brein heeft geen moment de vrijwillige aanpassingen van FTD willen overwegen, maar volhardt in haar eis dat FTD uit de lucht gaat omdat FTD's handelen haar niet aanstaat."

Brein stelt dat FTD de illegaal aangeboden content mede openbaar maakt en deze in elk geval organiseert en bevordert. ”Het merendeel van de bestanden waar FTD toegang toe biedt is illegaal. Ondanks dat FTD dit weet en dat haar moderators vooraf verwijzingen controleren laat zij toch verwijzingen naar onmiskenbaar ongeautoriseerde content willens en wetens toe op haar dienst”, aldus Brein.

Op FTD staat echter geen illegale inhoud en je kunt er ook niets downloaden.  Zelfs linkjes zijn nergens te vinden. Iets dat Kuik voor het gemak even over het hoofd lijkt te zien.
Inmiddels blijft Brein vechten tegen de bierkaai en is downloaden van films, series en muziek nog steeds legaal in Nederland.

Een handleiding voor het gebruik van FTD vind je op binaries4all.  FTD zelf kun je hier downloaden.  Intussen kun je FTD op meerdere manieren steunen.  De leukste is middels het 'you wouldn't download a car' t-shirt welke je voor maar €13,80 incl verzendkosten op de kop kunt tikken.  Als je de code "ywdac" aangeeft bij de bestelling ontvang je ook nog eens 25% korting.

  

Submitter:  Bron: Telegraaf / Tweakers