Van Nieuwkerk schaamt zich voor DZDD

VARA-vedette Matthijs van Nieuwkerk heeft hard uitgehaald naar de makers van het fel bekritiseerde De Zomer Draait Door. Om het nog kruidiger te maken: hij doet dat in de VARAgids die vandaag verschijnt.

Van Nieuwkerk heeft 'in grote verlegenheid' gekeken naar de tijdelijke opvolger van zijn eigen programma, De Wereld Draait Door. "Het troosteloze woord zomeruitverkoop drong zich bij mij op. En niet alleen bij mij heb ik begrepen."

Eerder nam een andere VARA-coryfee, Paul de Leeuw, twitterend de presentatrice van het programma, Froukje Jansen, onder vuur. "Dat is het probleem van Froukje bij DZDD: ze vergeet dat ze nog een presentator aan haar tafel heeft en ze alleen maar met zichzelf bezig is! Sommige mensen zijn moe van schoonheid." Via een sms aan Albert Verlinde van RTL Boulevard betuigde De Leeuw snel spijt. Jansen presenteert het programma afwisselend samen met Waldemar Torenstra en Art Rooijakkers.

Meer verschillen met De Wereld Draait Door heeft Van Nieuwkerk niet kunnen ontdekken. Tot zijn ergernis is niet getracht een 'zomerse variant' van DWDD te maken, maar is DZDD "een exacte kopie, inclusief presentatietekstjes."

Cynisch: "Je kon het programma ook zien als een bijzonder knappe verdwijntruc. Want dat was het. Je keek namelijk naar DWDD, maar je zag het niet. Heel gek. Foetsie."

"Het succesvolste DWDD-seizoen tot nu toe", met vaak meer dan een miljoen kijkers, heeft volgens hem "een merkwaardige finale" gekregen.

Overigens stemde de aanleiding voor het interview hem wel tevreden. Van Nieuwkerk is de winnaar van de eerste Sonja Barend Award, een prijs van de VARAgids die door vakgenoten wordt toegekend aan de beste tv-interviewer.


Van Nieuwkerk schaamt zich voor De Zomer Draait Door  (foto: DAG)
Op ons forum is er ook een discussie gaande.