Lancering website 'OnzePrivacy.nl'

Maandag werd de website OnzePrivacy.nl gelanceerd, een website waar een groep verontruste burgers de bevolking wil informeren over de verschillende anti-privacymaatregelen die overheden de afgelopen jaren hebben genomen en in de toekomst nog gaan nemen.

De site probeert de gevolgen hiervan in kaart te brengen en is opgezet na het bericht dat Nederlanders verplicht vingerafdrukken in paspoorten moeten gaan afstaan.

Minder privacy, meer veiligheid?
In het recente verleden zijn allerlei anti-privacymaatregelen genomen onder het mom van veiligheid, zoals de ID-plicht, het elektronisch patiëntendossier (EPD) en het opslaan van internetverkeer. "De vraag is óf de veiligheid van de Nederlandse burger vergroot moet worden. Het is ook nog maar de vraag in hoeverre de maatregelen überhaupt daadwerkelijk bijdragen aan de veiligheid in Nederland," aldus één van de initiatiefnemers.

Onvoldoende voorlichting
Volgens de site verzuimt de overheid om voldoende voorlichting te geven over maatregelen: "De kwestie rond de vingerafdrukken is in korte tijd en met weinig discussie door de Tweede en Eerste Kamer geloodst. In veel landen worden ook vingerafdrukken gevraagd, maar bijvoorbeeld in Duitsland laat men, vanwege de privacy, voorlopig de keuze om ze af te geven. Dat zouden we hier eigenlijk ook moeten willen."

Niet te verbergen
Woordvoerder van OnzePrivacy.nl: "Het is voor veel mensen op dit moment nog een ver-van-mijn-bed-show. Ze zeggen dat 'ze niets te verbergen hebben'. Dat kan inderdaad zo zijn, maar dat nog geen excuus om het met alle maatregelen eens te zijn. Er zijn wel vaker zaken misgegaan waar het gaat om gegevens die absoluut niet zomaar op straat mochten komen. Er is bij de overheid niemand die mij kan garanderen dat dit met al mijn gegevens wél goed zal gaan. Een nuancering van de risico's die we zogenaamd zouden lopen, is dan ook op z'n plaats."

Binnenkort zouden ook politiecamera's ingezet worden om de kentekens van alle passerende auto's te gaan registreren.