Een derde moslims in Nederland wil emigreren

De groeiende populariteit van Geert Wilders zorgt ervoor dat ruim een derde (36 procent) van de Turkse en Marokkaanse moslims in ons land wil emigreren. Onderzoeksbureau Motivaction kwam met de conclusies na een onderzoek in opdracht van NCRV Netwerk.

Het onderzoek wees ook uit dat ruim de helft (51 procent) van de moslims weleens eraan denkt om ons land te verlaten. Een grote meerderheid van de moslims in Nederland (76 procent) zegt zich wel thuis te voelen in Nederland. Desondanks geeft 57 procent van de ondervraagden aan dat de toenemende populariteit van Wilders hen toch minder thuis doet voelen dan voorheen.

Vaker gediscrimineerd
Sinds de PVV in populariteit is gestegen, zeggen twee op de vijf moslims vaker gediscrimineerd te worden en bijna een kwart van de moslims geeft aan regelmatig gediscrimineerd te worden in Nederland. Ook geeft de opkomst van Wilders bijna driekwart van de moslims het gevoel dat autochtonen hen minder positief beoordelen.

Slechts een kleine groep moslims, achttien procent, is het eens met een aantal punten van Wilders. Eén op de drie moslims vindt het ook wel logisch dat een deel van de Nederlanders op de PVV stemt.

Het onderzoek in opdracht van Netwerk is uitgevoerd naar aanleiding van de grote winst die de PVV haalde bij de Europese verkiezingen. In de uitzending van vanavond zal uitgebreid stilgestaan worden bij het onderwerp.