Uitslag finale Confederations Cup

Brazilië heeft de Confederations Cup gewonnen. Daarmee prolongeren de Zuid-Amerikanen de titel van 2005. In de eindstrijd werd in een vermakelijk duel met 2-3 gewonnen van de Verenigde Staten. De Amerikanen gaven een 2-0 voorsprong na rust uit handen.

De Verenigde Staten konden in Johannesburg, waar de overleden speler Marc-Vivien Foé voorafgaand aan de wedstrijd werd herdacht, voor de derde keer dit toernooi voor een daverende verrassing zorgen, daar eerst ternauwernood een plek in de halve finales werd veiliggesteld en vervolgens sensationeel van Spanje werd gewonnen. De formatie van bondscoach Bob Bradley trof in Brazilië een geduchte tegenstander, die voor veel gevaar kon zorgen middels watervlugge uitbraken.

Het eerste kansje was dan ook na zeven minuten aan de Braziliaan Ricardo Kaká besteed. De aankoop van Real Madrid kopte een hoekschop echter naast. Vooral bij voorzetten van Maicon oogde de VS ietwat onzeker, maar na tien minuten promoveerde Clint Dempsey de eerste beste mogelijkheid van de Amerikanen direct tot doelpunt. De middenvelder van Fulham prikte een voorzet van West Ham United-back Jonathan Spector in de verste hoek.

Brazilië zorgde in het restant van de eerste helft voor drie wapenfeitjes via Robinho, Felipe Melo en Maicon, die allen onschadelijk werden gemaakt door de uitstekend keepende Tim Howard van Everton. Nadat de Goddelijke Kanaries plots balverlies leden, kregen de manschappen van Dunga zelfs een tweede doelpunt om de oren. Een pijlsnelle tegenaanval via Landon Donovan en Charlie Davies werd door eerstgenoemde speler gecontroleerd achter Julio Cesar geschoten: 2-0.

De Zuid-Amerikanen, die in de eerste helft erg onzorgvuldig waren, moesten in het tweede bedrijf van zich af zien te bijten. Terwijl er nog geen minuut in het tweede deel gespeeld was, lag de bal er al in. Howard werd geklopt door Luis Fabiano, die prachtig kapte en fraai uithaalde.

Voor de duur van tien minuten werd er een status quo gehandhaafd alvorens Kaká na een mooie voorzet Howard weer eens aan het werk zette. De kopbal van de aanvallende middenvelder werd door de goalie middels een rare carambole al dan niet voor de doellijn gekeerd. Diezelfde sluitpost pareerde twee minuten eerder ook al een poging van Lucio.

Brazilië drong aan en waar aanvankelijk Howard opnieuw handelend moest ingrijpen (kans Luis Fabiano), had de doelman geen antwoord op een kopbal van diezelfde aanvaller. Van dichtbij knikte de spits een rebound binnen, nadat Robinho eerst de lat had geraakt.

Zes minuten voor tijd bleek dat Brazilië er nog meer uit kon persen en zelfs een 2-0 achterstand in 45 minuten wist om te buigen in een 2-3 voorsprong. Invaller Elano verschafte Lucio een niet te missen kopkans, waardoor de 2-3 op het scorebord opdoemde en Brazilië uiteindelijk met de hoofdprijs aan de haal ging.