Steeds meer bevers platgereden

De Zoogdiervereniging heeft laten weten dat er steeds meer bevers in het verkeer verongelukken, maar dat de Limburgse gemeente Maasgouw hier niets aan zal doen. Saillant detail is dat er al negen bevers op dezelfde plaats zijn doodgereden. Vier daarvan zijn dit jaar doodgereden.

De afgelopen jaren investeerde de provincie Limburg om de beverpopulatie in de provincie op peil te krijgen, met succes. Er zijn inmiddels weer honderd bevers in heel Limburg. "Maar in Maasgouw is een vreselijke blackspot. Vanuit het gebied de Leerkeven steken de dieren een weg over naar de Maas of de Boschmolenplas. En dan sneuvelen er heel wat."  

Eén van de bevers die deze week verongelukte had actieve melkklieren. Dat wijst erop dat het dier jongen had die nu dus zijn achtergebleven. "Dat moet ophouden. We hebben de gemeente dat al eerder gezegd", aldus de Zoogdiervereniging.

Het doodrijden van de dieren zou volgens de vereniging voorkomen kunnen worden door een zogenaamde faunabuis. Deze buis, die onder de weg door loopt, biedt de diertjes een veilige oversteek. "Dat hebben al meer gemeenten gedaan", laat de Zoogdiervereniging weten.

Wethouder Huyskens van Maasgouw laat in een reactie weten dat hij nog niet bekend was met het probleem. "Maar ik ga me er deze week in verdiepen."