Doden door etnische spanningen in fabriek

In een Chinese speelgoedfabriek zijn gevechten tussen Han-Chinezen en Oeigoerse arbeiders uitgebroken. Twee mensen zijn hierdoor om het leven gekomen en zeker 118 personen raakten gewond. De krant Ming Pao uit Hongkong meldde dit vandaag.

De gevechten, waarbij arbeiders elkaar met messen en metalen pijpen te lijf gingen, duurden tot in de vroege ochtend en ongeveer vierhonderd manschappen van de oproerpolitie werden ingezet om de arbeiders tot bedaren te brengen. De aanleiding voor de gevechten is het verwijt van de Han-Chinezen dat de Oeigoeren de criminaliteit in de fabriek hebben doen stijgen met hun komst.

De Oeigoeren komen uit de noordwestelijke provincie Xinjiang en zijn recent begonnen in de fabriek met de naam 'Het Vroege Licht' in de stad Shaoguan in de zuidelijke provincie Guandong. De Hongkongse speelgoedmagnaat Francis Choi zou de eigenaar van de fabriek zijn. De islamitische Oeigoeren klagen over discriminatie in China en verzetten zich tegen de komst van steeds meer Han-Chinezen naar de provincie Xinjiang. De Oeigoeren vormen daar nog de meerderheid.