CaliforniŽ aan vooravond meltdown

"We zitten nog geen 50 dagen verwijderd van een complete meltdown van de staat Californië." Niet de woorden van doemdenkers, maar van John Chiang, de voorzitter van de 'Rekenkamer' van Californië. Er gaapt een gat van 24 miljard dollar tussen de inkomsten en uitgaven van de staat.

In de herfst voerde de staat al twee besparingsplannen door, maar dat blijkt niet genoeg. Een derde bezuinigingsronde, veel sterker dan de vorigen, staat in de planning. Echter lijken de Republikeinen en ook de burgers van Californië tegen deze plannen van 16 miljard dollar aan bezuinigingen en belastingverhogingen. Ook gouverneur Arnold Schwarzenegger, eerst voorstander, is nu tegen het voorstel.

In de plannen wordt er stevig bezuinigd op sociale en openbare diensten, het onderwijs, infrastructuur en zelfs gevangenissen. Veel staatseigendommen worden verkocht. Chiang: "Mochten de plannen er niet doorheen komen zullen we sommige rekeningen gewoon niet meer betalen."

Californië, afzonderlijk de achtste economie ter wereld, heeft extreem te kampen onder de geïmplodeerde huizenprijzen en de financiële en economische crisis. De deadline om tot een nieuw budget voor het nieuwe fiscale jaar te komen moet aanstaande maandag rond zijn, anders komt de Golden State in nog grotere problemen. Ook veel andere Amerikaanse staten verkeren in grote financiële problemen.

 Schwarzenegger in 2004, toen nog vol vertrouwen in de economie