Chilipepers nieuwste wapen van Indiaas leger

Het Indiase leger gaat chilipepers inzetten om opstanden de kop in te drukken. Dat heeft een legerfunctionaris vandaag gezegd.

Wetenschappers vervangen de explosieven in kleine handgranaten door een mix van rode pepers om iemand uit te schakelen zonder hem te doden. Hiervoor hebben ze de Bhut Jolokia-peper in gedachten. Dat is een van de heetste pepers ter wereld, die 1.000.000 hitte-eenheden op de schaal van Scoville scoort. Een Spaanse peper scoort ongeveer 1000 op de schaal van Scoville.

De wetenschappers willen de schil van de peper in afrasteringen om militair gebied verwerken, omdat de geur wilde dieren afschrikt.

De door de Amerikaanse scheikundige Wilbur Scoville in 1912 ontwikkelde schaal meet de heetheid van pepers. Oorspronkelijk werd dit gedaan met een smaaktest, waarbij gekeken werd, hoever men een gemalen peper moest verdunnen, voordat hij niet meer als scherp werd waargenomen. Tegenwoordig wordt de hoeveelheid capsaïcine, het bestanddeel in hete pepers dat hun pittigheid bepaalt, gemeten.