BBC wil richtlijnen voor slechte grappen

De Britse omroep BBC moet nieuwe richtlijnen maken over hoe om te gaan met intimidatie, vernedering en inbreuk op privacy tijdens uitzendingen. Dat blijkt uit een rapport dat er is gekomen na de beruchte rel rond presentatoren Jonathan Ross en Russell Brand.

Die lieten kwalijke boodschappen achter op het antwoordapparaat van acteur Andrew 'Manuel' Sachs. De omroep maar ook het publiek vonden die 'grap' veel te ver gaan.

Het rapport is opgesteld door enkele BBC-bazen en kwam tot stand op basis van onder meer onderzoeken, gesprekken en een enquête onder 2700 mensen. De nieuwe richtlijnen moeten "iedereen die bezig is met programma's maken, doen inzien dat zulk gedrag onaanvaardbaar is".

Ongeveer 70 procent van de ondervraagde Britten vond overigens wel dat de BBC creativiteit moet stimuleren, zelfs als mensen zich daardoor beledigd voelen. Rond de 60 procent vindt dat de omroep niet bang moet zijn om iets uit te zenden wat sommige mensen zou kunnen ergeren. Van de ondervraagde Britten zei een derde zich zorgen te maken over grof taalgebruik op radio en tv.