Mosley: Oplossing F1-crisis gevonden

Volgens FIA-president Max Mosley is er een oplossing gevonden voor de crisis die de Formule 1 in twee kampen verdeelt. Door dit akkoord tussen de FIA en de FOTA zal de laatste haar eigen serie mogelijk af gaan blazen.


De ruzie tussen de FIA en de FOTA ging onder meer over de budgetlimiet die ingevoerd zou worden in 2010. Daarom besloten acht van de huidige teams zich af te scheiden en een nieuwe raceklasse op te richten. Met dit akkoord zou de noodzaak daarvoor nu verdwenen zijn. Onderdeel van de deal zou zijn dat Mosley zich niet meer herkiesbaar stelt voor het presidentschap van de FIA.

"Er zal geen splitsing komen. We hebben een akkoord gesloten over de reductie van de kosten," meldde Mosley woensdag. "Er zal één Formule 1-kampioenschap zijn, maar het doel blijft om de budgetten binnen twee jaar te laten dalen naar wat ze begin jaren negentig waren."

De World Motor Sport Council van de FIA is woensdag bijeen om de ontstane situatie te bespreken. Ook zou Mosley daar zich verkiesbaar stellen voor zijn vierde termijn als president van de FIA, terwijl de teams daar fel op tegen waren. Nu stapt de Brit in oktober op.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone was ook in Parijs en hij is "blij dat het gezonde verstand heeft gewonnen." Bij een eventuele splitsing van de Formule 1 zou hij veel geld zijn kwijt geraakt voor de FOM waarvan hij directeur is. Daarom was hij nauw betrokken bij de onderhandelingen die gevoerd schijnen te zijn met Mosley en FOTA-voorzitter Luca di Montezemolo.

De teams verenigd in de FOTA zouden morgen vergaderen om verder te gaan met hun plannen om een eigen raceklasse op te zetten. Maar na nieuwe onderhandelingen met de FIA hebben ze toch een akkoord weten te bereiken en kan volgens Mosley de strijdbijl eindelijk begraven worden.