België wilde Nederland binnenvallen

De Belgische koning Leopold II (1835-1909) had vergevorderde plannen om Nederland binnen te vallen. Dit blijkt uit documenten in het Koninklijk Huisarchief in Brussel, die zijn gevonden door de Vlaamse journalist en historicus Kris Clerckx, waarover het Nederlands Dagblad vandaag publiceert.

Leopold stuurde onder meer spionnen naar Nederland om de militaire kracht van ons land in kaart te brengen. Ook zette hij een topdiplomaat in om steun van de Fransen te verwerven. Als het aan Leopold lag marcheerde het Belgische leger in korte tijd naar Amsterdam, zodat het nieuws van de aanval gelijktijdig kwam met het nieuws van de Nederlandse overgave. Het Europese evenwicht bleef zo behouden.

Belgische spionnen rapporteerden in 1854 dat het Belgische leger superieur was aan het Hollandse. Zo had Nederland slechts 1397 officieren, waar van de meeste 'oude mannen' waren, tegen 2127 Belgische. Ook had België een aanmerkelijk groter defensiebudget en ging een groot deel van de Nederlandse defensie-uitgaven naar de marine. Een legeronderdeel dat bij een Belgische invasie volkomen nutteloos zou zijn. De hoogste militair in de spionagemissie, kolonel Chauchet, voorzag echter wel problemen met de Hollandse waterlinie en de grote vaderlandsliefde van de Hollanders. Deze zou leiden tot 'fel verzet' tegen de inval.

Uiteindelijk zette Leopold het plan in de ijskast omdat zijn hoogste diplomaat in Frankrijk, de Prins van Chimay, weinig zag in de aanval. Hij slaagde er dan ook niet in  Franse steun voor de invasie te krijgen. Zonder steun van de Europese grootmacht was de aanval gedoemd te mislukken.

 


De Belgische koning Leopold II (1835-1909) had plannen om Nederland binnen te vallen  (foto: DAG)