NL-bakkers klagen over Turkse bakker

De Nederlandse bakkers klagen steen en been over de in hun ogen oneerlijke concurrentie. De Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NVOB) wil daarom dat de allochtone collega's zich houden aan de regels.

NBOV-voorzitter Rin van der Molen: "De Nederlandse warme bakkers houden zich in tegenstelling tot Turkse bakkers wel aan de regels en komen vooral in de grote steden als Den Haag in een ongelijke concurrentiepositie." Maria van der Hoeven van Economische Zaken kan daarom een brandbrief verwachten over de oneerlijke strijd. Wat Van der Molen met name een doorn in het oog is, is dat de Turken er een eigen werkwijze op na houden. Zo worden producten vaak contant afgerekend en wordt er geen meelheffing betaald, aldus de voorzitter.  

Bovendien stelt de voorzitter dat er ook gerommeld wordt met zaken als loonheffing en dat de hygiëne te wensen overlaat. Allemaal zaken waardoor de Turkse bakker zijn brood goedkoper kan aanbieden dan de Nederlandse bakker, aldus Van der Molen.

De NBOV verwacht en hoopt dat de Voedsel en Warenautoriteit snel optreedt. Ook hoopt hij dat de Turken meer gaan overleggen met de Nederlanders. "Je hebt in Nederland ruim 2000 bakkersbedrijven en er zijn vermoedelijk ook 700 van allochtone oorsprong waarvan je niets hoort. Zij hebben geen aanspreekpunt en willen niet gezamenlijk optrekken, terwijl verenigingsgezindheid nodig is voor verbeteringen in de branche."




Ook oneerlijke concurrentie: een zingende Turkse bakker.