Goud uit de automaat

Voor iedereen die na een reis met iets anders dan belastingvrije parfum, drank of chocolade thuis wil komen is er nu een speciale automaat met de naam Gold to Go. De automaat van het Duitse bedrijf TG-Gold-Supermarkt komt op verschillende Europese luchthavens te staan en spuugt na de inworp van geld een stukje goud uit.

Het bedrijf testte de automaat afgelopen week op de luchthaven van Frankfurt, waar Gold to Go een groot succes bleek te zijn. "De reactie van de Aziaten was fantastisch," laat eigenaar Thomas Geissler weten. Hij wil binnen drie maanden beginnen met het plaatsen van de machines achter de douane op de vliegvelden, in de belastingvrije zone.

Het bedrijf wil na verloop van tijd in totaal vijfhonderd van de machines door heel Europa plaatsen. De machines komen niet alleen op luchthavens te staan, maar ook op treinstations, juwelierszaken en chique winkels in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Wanneer Schiphol een Gold to Go krijgt, is nog niet bekend.

Het goud is niet alleen een bijzonder cadeau, maar ook een geliefde belegging in crisistijden. Momenteel kost een gram goud uit de machine ongeveer dertig euro. Deze prijs wordt door de machine automatisch iedere twee minuten aangepast, naar gelang de goudprijs verandert.

Geissler wil bij de machines videocamera's ophangen om te voorkomen dat criminelen geld gaan witwassen. Daarnaast kan bij verschillende goudautomaten alleen met een creditcard worden betaald. In iedere machine komt ook maximaal vijftigduizend euro aan gouden munten, zodat de automaten niet interessant genoeg zijn voor de meeste overvallers, laat Geissler weten.