Sarkozy: Boerka niet welkom in Frankrijk

De boerka is niet welkom in Frankrijk, omdat het geen religieus symbool is maar een symbool van onderdrukking van de vrouw. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy vandaag gezegd tijdens een toespraak tot de beide kamers van het parlement in het paleis van Versailles.

"We kunnen niet accepteren dat vrouwen in ons land gevangenen achter netten zijn, die niet aan het maatschappelijk leven kunnen deelnemen en wie de identiteit ontnomen wordt", zei Sarkozy. Dit is niet wat de Franse republiek als vrouwelijke waardigheid ziet. Sarkozy wees er wel op dat het islamitische geloof net als andere religies gerespecteerd moet worden.

Het is meer dan anderhalve eeuw niet voorgekomen dat een Franse president de beide kamers van het parlement toesprak. Vorig jaar werd een verbod opgeheven, dat zulke toespraken onmogelijk maakte en erop was gericht de onafhankelijkheid van het Franse parlement tegenover de president te garanderen.

Sommige moslima's menen dat zij als gelovige een boerka moeten dragen. Verder verplichten fundamentalisten steeds meer vrouwen zich met een boerka te verhullen. Frankrijk heeft de grootste moslimminderheid van Europa.

Sarkozy: Boerka niet welkom in Frankrijk  (foto: ANP)