Rechtbank bekijkt plek liquidatie

De 'liquidatiekamer' van de Amsterdamse rechtbank bekijkt vanmiddag met eigen ogen de plek waar op 2 november 2005 drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman is doodgeschoten. De schouw is bedoeld als een soort extra toetsing van de verklaringen van Peter la S., de kroongetuige in het liquidatieproces-Passage.

La S. zegt dat hij Houtman samen met zijn handlanger Jesse R. heeft doodgeschoten. R. zou de dodelijke schoten hebben gelost, La S. zou dekkingsvuur hebben gegeven. Houtman werd dodelijk getroffen voor zijn villa aan het Johan Braakensiekhof in Amsterdam-Osdorp, de lokatie die de rechtbank maandag gaat bekijken.

Een schouw is tamelijk uitzonderlijk. Een enkele keer vindt een rechtbank het noodzakelijk de plaats van het misdrijf met eigen ogen te zien. De schouw in het proces-Passage vindt plaats buiten aanwezigheid van de verdachten in de zaak. Als zij er bij zouden zijn geweest, hadden er extreme veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden, met grote overlast voor omwonenden.

De gemeente Amsterdam heeft nu wel extra veiligheidsmaatregelen genomen. Voor een beperkt gebied om de plek van de schouw heen heeft de Amsterdamse burgemeester Job Cohen tussen 12.00 en 16.30 uur een noodverordening afgekondigd.
Submitter:  Bron: ANP