Hypotheekrente omhoog

ING, de grootste bankverzekeraar van Nederland, gaat de lange hypotheekrente verhogen. Het tarief voor de 15- en 20-jaars hypotheken wordt verhoogd met 0,2 procent. De rente voor de 1- tot en met 5-jaars hypotheken wordt juist verlaagd met 0,2 procent.

Aegon, een andere grote bankverzekeraar, verhoogde deze week ook al de hypotheekrente. De rentes voor de 2- tot en met 5-jaars hypotheken stijgen met 0,1 procent. De rentes voor 6- tot en met 10-jaars hypotheken stijgen met 0,2 procent.

Het lijkt merkwaardig, dat bij ING enerzijds de hypotheekrente wordt verhoogd en anderzijds wordt verlaagd. Het verschil zegt echter iets over de verwachting van de rentestand en inflatie in de komende jaren.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft als gevolg van de financiële crisis de kortlopende rente verlaagd naar een historisch laag niveau. Dat de lange rente, waarop centrale banken nauwelijks invloed hebben, oploopt hangt samen met een verwacht economisch herstel en hogere inflatieverwachtingen. Ironisch genoeg kan de stijgende rente de economische groei weer vertragen.

Gelukkig hoeven Nederlanders zich nauwelijks ongerust te maken