F1 gaat dood, FIA gaat aanklagen

Fernando Alonso wist het vanmiddag in Silverstone zeker. "Dit is het einde van de Formule 1. Een nieuw tijdperk is begonnen", aldus de tweevoudig wereldkampioen van Renault. De renstal van de Spanjaard maakte vrijdag samen met zeven andere teams bekend na dit seizoen uit de Formule 1 te stappen en een eigen raceklasse te beginnen.

De acht teams, verenigd in de FOTA, zijn ontevreden met de nieuwe regels die de internationale autosportfederatie FIA heeft voorgesteld. Max Mosley, de voorzitter van de FIA, wil onder meer een budgetplafond van 45 miljoen euro invoeren om de enorme kosten in de koningsklasse van de autosport te reduceren. Ferrari, McLaren, Brawn GP, BMW, Renault, Toyota, Red Bull en Toro Rosso voerden de afgelopen maanden zonder al te veel succes een strijd tegen dit voornemen van Mosley.

De FIA-preses kwam gisteravond nog wel met een laatste handreiking. Hij stelde de teams voor het budgetplafond voor 2010 vast te stellen op 100 miljoen euro en dit pas een jaar later te verlagen naar 45 miljoen. De FOTA wil naar eigen zeggen echter geen concessies doen aan de "fundamentele waarden van de sport" en maakte daarom in de nacht van donderdag op vrijdag bekend een eigen competitie op te zetten.

Volgens Alonso betekent het vertrek van de acht prominente teams de doodsteek voor de Formule 1. "Dat wordt een klasse voor standaardmotoren, kleine teams en geen bekende coureurs. Volgens mij is dat niet de Formule 1 die de mensen willen zien. De nieuwe competitie wordt juist zeer attractief, met de grootste teams en de beste coureurs. Eigenlijk blijft alles hetzelfde, maar dan onder een andere naam. Dit wordt de nieuwe F1."

De FOTA wil binnen de eigen competitie beter luisteren naar de wensen van de fans en het kampioenschap 'transparanter' maken. Daarnaast beloven de teams lagere toegangsprijzen voor de toeschouwers, partners en belangrijke aandeelhouders. De inschrijftermijn voor het volgende wereldkampioenschap van de FIA sluit vrijdagavond. Vooralsnog willen van de huidige teams alleen Williams en Force India deelnemen aan het WK in 2010. Manor, Campos en USF1 hebben zich nieuw aangemeld.

De FIA kondigde vrijdagmiddag aan juridische stappen te ondernemen tegen de FOTA, en Ferrari in het bijzonder. De teams hebben volgens de federatie in strijd met de wet gehandeld en contractuele relaties gebroken. De startlijst voor het WK 2010, die eigenlijk zaterdag zou worden gepubliceerd, komt voorlopig nog niet naar buiten.

  (foto: ANP)